Zorg voor Houding

Voor een gezonde houding

Voor een gezonde houding

Voor een gezonde houding

Meten van Temperatuur

Meten van Temperatuur

Nog geen vijftig jaar geleden was het normaal dat de lichaamstemperatuur iedere dag werd opgenomen. Dat kwam vooral omdat men erg gericht was op infectieziekten, zoals mazelen, hersenvliesontsteking en andere ziekten. Men was ook bang voor koorts. Tegenwoordig gebeurt het tempen eigenlijk weinig. Niet alleen omdat de ernst van infectieziekten is verminderd, maar ook omdat er veel medicatie is gekomen en koorts niet meer als zeer bedreigend wordt gezien. Maar onze lichaamstemperatuur blijft belangrijk, daarom wil ik in deze Veine vanuit houdingsmanagement even stilstaan bij de temperatuur van het menselijk lichaam. Iedereen weet eigenlijk wel dat de lichaamstemperatuur van een mens normaal ongeveer ligt tussen 36,6° C en 36,8° C ligt. 

Niet veel mensen weten dat het onderhuidbindweefsel 50% aan sterkte verliest bij 1°C tot 2°C verhoging. Het onderhuidbindweefsel kan zelfs tot 75% zwakker worden. Terwijl die sterkte van het onderhuidbindweefsel juist heel belangrijk is om schade aan het lichaam te voorkomen. Er wordt nogal gemakkelijk aan voorbij gegaan. Veel problemen zoals decubitus van de huid en luxaties van gewrichten ontstaan dan ook vaker tijdens koorts, dan bij een normale temperatuur. Bij longontsteking, blaasontsteking of nierbekkenontsteking moet men extra alert zijn op problemen met de huid. 

Wat betekent dat dan voor de verzorging? 

Bij een langere koortsperiode moet de persoon frequenter van houding worden veranderd. Deze aandacht voor de huid is nodig, omdat het onderhuidbindweefsel dan juist veel minder sterk is. Het botweefsel blijft even hard en zwaar, maar het zachte weefsel waar het op steunt, wordt aanzienlijk zwakker.

Slaapproblemen

Een andere constante temperatuur van ons lichaam is de huidtemperatuur. De huidtemperatuur wordt als aangenaam ervaren als deze ligt tussen 33,4 °C en 33,8°C. Daaronder wordt als koud ervaren en dan ga je jezelf bedekken of je gaat bewegen. Als je te warm wordt ga je jezelf minder kleden of bedekken. Vooral tijdens de slaap is dit heel belangrijk, want dan gaat de lichaamstemperatuur een halve graad naar beneden.  

Realiseert u zich maar eens hoe goed u deze temperatuur zelf regelt. Wie kent het niet. U trekt het dekbed iets omhoog of steekt een voet of zelfs het hele been onder het dekbed uit. Zo goed regelen we dat voor ons zelf. Voor mensen die niet zelf een been er onderuit kunnen steken is het dus belangrijk dat we proberen de temperatuur zo goed mogelijk te reguleren. Dit is belangrijk voor een goede nachtrust. Als zij te warm blijven zullen zij vaker wakker liggen of onrustig zijn. Te hoge of te lage temperatuur kan zeker een belangrijke oorzaak van slaapproblemen!

In de volgende VEINE wil ik graag vanuit Houdingsmanagement stilstaan bij problemen met slikken en verslikken. Eventuele vragen kunt u stellen aan zorg@houdingsmanagement.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait