Zorg voor Houding

Voor een gezonde houding

Voor een gezonde houding

Voor een gezonde houding

Nieuwe columnist

Nieuwe columnist

Martin Meeuwissen, voormalig eigenaar van Innocare, is al ruim 20 jaar bezig met houdingsmanagement. Hij reisde de hele wereld over om onderzoekers te horen en te spreken over de houding en de gevolgen hiervan voor het menselijk lichaam. Met zijn bedrijf Innocare heeft Martin altijd producten ontwikkeld die bijdragen aan een goede lichaamshouding.

Martin vindt het heel belangrijk dat ouders meer voorlichting en informatie krijgen over houding en vervorming om met die kennis hun kinderen beter te begeleiden. “Dat een scoliose ontstaat tijden de rem- en diepslaap is onder biochemici als sinds 1976 bekend”. Veel ouders weten dat niet en weten daardoor ook niet dat ze vervorming wellicht kunnen voorkomen door ’s nachts meer steun te bieden en bijvoorbeeld wisselende houdingen aan te bieden.

“Wij veranderen ’s nachts vele malen van houding. En mochten we dat een keer onvoldoende doen dan corrigeren we een kleine scheefstand overdag door beweging. Maar wat als je onvoldoende beweegt terwijl je slaapt en gedurende de dag?”

Bij kinderen (en volwassenen) die onvoldoende bewegen start de vervorming van hun lijf bij de borstkas. Er kan afvlakking (platte borstkas) ontstaan als een kind of volwassene te lang op de rug ligt of een hoge borstkas als iemand alleen op zijn of haar zij ligt. Als overdag onvoldoende correctie optreedt door inspanning en beweging dan verergert de situatie. De ademhaling wordt moeilijker doordat de ademhalingsspieren als gevolg van de vervorming van de borstkas moeilijk kunnen bewegen. Vooral bij ernstige afvlakking kan de borstkas immobiel worden waardoor ademhaling extreem moeilijk wordt. Naast de borstkas is ook vervorming in de rug/ bekken (scoliose) en gevolg van onvoldoende bewegen.

Onderzoek wijst uit dat 76% van de kinderen (of volwassenen) waarbij vervorming ontstaat door te weinig bewegen (’s nachts en overdag), symmetrisch kunnen blijven als je op tijd start met het corrigeren van hun houding. 

Ook voor kinderen die geopereerd zijn geldt dat corrigeren nodig blijft om te voorkomen dat ze anders opnieuw vervormen. Immers de oorzaak van het vervormen heb je niet weggenomen met een operatie.

Vanaf het volgende nummer zal Martin Meeuwsen telkens een column schrijven over houdingsmanagement. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait